Evenementen en bezienswaardigheden


Zuid-Limburg staat alom bekend om haar zuidelijke gastvrijheid


Alleen al het heuvellandschap met pittoreske dorpselementen dragen ertoe bij dat het hier gastvrij toeven is. Het dialect dat door de inwoners in de karakteristieke dorpskernen en steden gesproken wordt, nodigt uit tot een dialoog. Nergens in heel Nederland is deze goedaardigheid bij de inwoners van de gemeente Eijsden-Margraten zo aanwezig als hier.

Eijsden-Margraten ligt in het zuidwestelijke gedeelte van Zuid-Limburg en stamt als nederzetting waarschijnlijk uit de Frankische tijd. Deze idyllische gemeente staat bekend om haar kastelen, landhuizen markante hoeves met witgekalkte lemen muren, boomgaarden en oeroude hellingbossen, krijtrotsen, dalen en plateaus, wegkruisen, folklore en natuurlijk de landelijke schoonheid en rust.

De dorpjes Eijsden, Margraten, Banholt, Bemelen, Cadier en Keer, Eckelrade, Mheer, Noorbeek, Scheulder,
St. Geertruid, Oost-Maarland, Gronsveld en Rijckholt behoren tot de gemeente Eijsden-Margraten, maar stralen allen een typische eigenheid uit welke door de jaren heen zijn gevormd. Typisch is de diepe grub, welke dienst doet als toegangsweg naar St. Geertruid, gesticht rond het jaar 1100 door kolonisten. En dan hebben we het gehucht Mheer wat is vernoemd naar een �maar� oftewel poel en waaromheen het dorp is opgebouwd. Mesch is een oude karakteristieke nederzetting en Noorbeek ligt tussen twee heuvelruggen in. Noorbeek staat bekend om de diverse burchtfeesten welke ter plaatse jaarlijks gevierd worden rondom de �pley�, het dorpskerkje stammende uit de 13e eeuw. Zo is Kasteel Eijsden gebouwd in de Maaslandse renaissance stijl in de 17e eeuw (1636) door architect Servais Charles. De ligging in het Maasdal, de hellingen en het plateau zorgen voor de typische landschappelijke kenmerken voor deze gemeente. Door de ligging aan moeder Maas, is het dorp Oost-Maarland een watersportgebied bij uitstek! In alle kerkdorpen en gehuchten is folklore ruimschoots aanwezig. De schutterijen, bronkprocessies, kermissen en burchtfeesten zijn jaarlijks terugkerende evenementen en doen hun naam beslist eer aan!

Kijk op www.vvvzuidlimburg.nl voor het complete en actuele evenementenoverzicht!

Fieters en wandelaars komen ogen en oren tekort


Banholt is gelegen aan de fameuze Mergellandroute en is een perfecte uitvalsbasis voor al uw sportieve en recreatieve activiteiten. Het is een streek waar eveneens de wandelaar en (toer)fietser zeker aan zijn of haar trekken komt. Actief en ontspanning gaan hier perfect samen. Het aanbod voor sport en recreatie is overweldigend. Zo zijn er golfvelden, tennisclubs, moderne zwembaden, gewoon te veel om op te noemen. U kunt ultralicht zweefvliegen, quadrijden, kanovaren, ondergronds mountainbiken en abseilen. Denkt u ook eens aan de vele sportieve evenementen welke hier worden georganiseerd zoals de AmstelGold races en diverse wandeltochten onder leiding van een professionele gids. Toe aan een break? Na een fikse wandeling of fietstocht kunt u heerlijk genieten van een verfrissende verkoeling of kop koffie met een stuk Limburgse vlaai op ��n van die gezellige terrasjes in Zuid-Limburg. Doen!

Mailbericht naar Pensionstal Scheepers